top of page
E150A918FC7944FF85A943F7AE2ED9D2.jpg

FC Asse z 2002 is, met zijn meer dan 250 voetballers, de grootste voetbalclub uit Asse. De club is aangesloten bij de KBVB met  stamnummer 5588 en heeft zwart-wit-rood-groen als officiële clubkleuren. De ploeg is in 2002 ontstaan uit de fusie van KSV Asse en FC Zellik Sport en speelt sindsdien in de provinciale reeksen van Brabant.

Zellik Sport
De club werd halverwege de twintigste eeuw opgericht in Zellik en sloot als Zellik Sport aan bij de Belgische Voetbalbond. De club kreeg daarbij stamnummer 5588 De ploeg speelde in de lagere voetbalreeksen. In de jaren 80 speelde in de jeugdploegen Gilles De Bilde, die even door RSC Anderlecht werd weggeplukt, maar later terugkeerde. Na zijn jeugd zou de speler tot Belgisch topvoetballer uitgroeien. Eind jaren negentig en begin deze eeuw deed Zellik Sport het sportief heel goed. In die mate zelfs dat men tegen 2002, het jaar van de fusie, was opgeklommen tot eerste provinciale.

KSV Asse
In de gemeente speelde ook KSV Asse, opgericht in 1944 en aangesloten bij de Belgische Voetbalbond onder stamnummer 4097. Ook KSV Asse speelde meestal in de lagere afdelingen, maar is toch enkele malen tot in de nationale bevorderingsreeksen kunnen opklimmen. In 2002, het jaar van de fusie, was KSV Asse echter weggezakt tot in Derde Provinciale.

FC Asse-Zellik 2002
In 2002 gingen beide clubs uiteindelijk samen. De fusieclub heette “FC Asse-Zellik 2002” en speelde met het stamnummer van Zellik, de hoogste geplaatste, verder. Het stamnummer 4097 van KSV Asse verdween. De club behield de terreinen van beide vorige clubs. De club ging van start op de plaats van Zellik Sport, in eerste Provinciale dus, en eindigde in 2003 meteen derde. De club mocht bovendien deelnemen aan de eindronde, maar verloor er van SC Wolvertem en kon zo geen promotie naar de Vierde Klasse afdwingen. In 2004 werd men tweede, en behaalde men de tweede periodetitel, maar na een nederlaag tegen RSD Jette slaagde de club er opnieuw niet in te promoveren.

In 2004 en 2005 kende de club grote problemen, zowel financieel als sportief. De ploeg zakte naar Tweede Provinciale en de voorzitter en hoofdsponsor trok zich terug uit de club. Een beslissing met zware gevolgen want zijn voorbeeld werd gevolgd door een hele reeks mensen en de club raakte op bestuurlijk vlak onthoofd. Een aantal mensen uit de jeugdwerking wilden dit echter niet laten gebeuren, ze staken de koppen bij elkaar en gingen op zoek naar oplossingen om te club te redden.

Het bestuur, dat Asse z terug op de rails wou zetten, bestond volledig uit een aantal dertigers en veertigers en vond zijn “wortels” in de jeugdwerking. Puttende uit deze ervaring heeft deze jonge bestuursploeg getracht een beleid voor de komende jaren op papier te zetten. Een beleid gesteund op vier pijlers nl. jeugdwerking, doorstroming, een toffe sfeer in een bruisende club en een financieel gezond en open beleid.

Kampioen in 2009-2010
En met succes want in het seizoen 2009-201 slaagde de club er in om, voor het eerst in 26 jaar, de kampioenstitel binnen te halen en te promoveren naar derde provinciale. Het uiteindelijke doel van de club is om binnen enkele jaren opnieuw zijn (verloren) plaats in eerste of tweede provinciale in te nemen.

De club startte ondertussen ook met een B-ploeg (actief in vierde provinciale) die vooral als doel heeft de jonge talenten uit de eigen jeugd en uit Asse en omgeving te laten proeven van het grote werk en hen klaar te stomen voor het ‘grotere’ werk.

Kampioen in 2011 – 2012

In seizoen 2011 – 2012 haalde de club weer de kampioenstitel binnen en promoveerde naar tweede provinciale

bottom of page