top of page

 

Door de jaren heen zag Asse-Zellik een aantal ex-jeugdspelers doorgroeien naar het profvoetbal.

De jeugdopleiding van AZ is er in de eerste plaats om kwalitatieve breedtesport voor iedereen aan te bieden.

Uiteraard zijn wij trots op Dodi, Thomas, Hervé en Valesca die nog steeds een stukje AZ meedragen tijdens hun profcarrière!

__________________________________________________________________________

Onze jeugdtrainer Robin Nelis mocht in 2021 in de finale van de Beker van België met zijn club Olsa Brakel aantreden tegen Club Brugge, naar aanleiding waarvan we een interview (1feb2021) met hem afnamen

Woensdag 3 februari 2021 19u30 speelt AZ-jeugdtrainer Robin Nelis met OLSA Brakel voor de 1/16de finales van de Croky Cup (Beker van België) tegen Club Brugge.

Jeugdtrainer Robin Nelis loopt niet altijd in het zwart-wit rond. De entourage van onze A-ploeg zou het nochtans graag hebbenJ. Robin speelt zijn matchen bij OLSA Brakel, een ploeg uit de 2de amateurklasse (vroegere 3de klasse). Olsa en Robin doen het niet slecht in de Croky Cup. Ze staan in de 1/16de finales en lootten… Club Brugge.

 

Robin, een specialleke, spelen op en tegen Brugge?

Jazeker. Het is al mooi dat we in deze tijden nog eens een match mogen spelen. Als dat dan nog in en tegen Club is maakt het allemaal nog veel mooier. We speelden in de voorbereiding hierop drie oefenmatchen. Maar eigenlijk zijn we ons sinds half oktober –na de laatste competitiewedstrijd- al aan het voorbereiden adhv individueel af te werken loopschema’s. Sinds half december staan we terug op het terrein. Het afgelasten van de competitie heeft er voor gezorgd dat we ons uitsluitend op één match moeten richten.

 

En daarin zit tegen Brugge misschien wel jullie kans?

Goh, we moeten eerlijk zijn. Als ploeg moeten we geen 100% maar 200% top zijn, Brugge moet een veel mindere dag hebben dan de voorbije matchdagen, het portie geluk moet aan onze kant zijn én wat hopen op onderschatting. Hét voordeel van onze tegenstander is dat zij in een normaal en stevig wedstrijdritme zitten. Zij 2 à 3 matchen in een week, wij hetzelfde aantal in 4 maanden.  Misschien cliché, maar elke match moet gespeeld worden. Iets verwijten kunnen we ons in geen geval, staff en spelers hebben zich ten volle voorbereid op deze match. In die optiek zou het dan ook jammer zijn moesten we afgaan als een gieter en dubbele cijfers om de oren krijgen.

 

Nerveus?

Neen, jammer voor het ganse voetbalgebeuren dat er geen publiek is, maar dit neemt de druk als speler op het terrein wel wat weg. Hoewel ik wel wat gewoon ben. We schakelden in de voorbije ronde A.C. Mons uit. Zij mochten in oktober nog wel publiek ontvangen. En wees maar zeker dat we het gehoord en gezien hebben, kolkend stadion. Als je dan de beslissende elfmeter trapt, met de nodige boe-en fluitconcerten, dan sterkt dit je zelfvertrouwen en je rust op het terrein. Ik mag er niet aan denken moest ik ‘m gemist hebben.

 

Ah, dankzij jouw doelpunt staat jouw club nu tegen Club Brugge?

Voetbal is een ploegsport waarin iedereen zijn plaats en functie heeft. Ik ben opgeleid en word opgesteld als spits. Het is van deze mannen dat de club verwacht dat ze doelpunten maken, net als dat ze van een keeper verwachten dat hij zoveel mogelijk ballen pakt. Als spits verwacht men dat ik tussen de 20 en 30 doelpunten maak, en sommige seizoenen heb ik deze verwachtingen ingelost.

 

Je bent nu 25 en speelt in 2de amateur, waar wil je over enkele jaren staan?

Het is en blijft een jongensdroom en in Aalst was ik er heel dicht bij, maar voetballen als beroep blijf ik nastreven. Ik zou het eens willen weten hoe het voelt om van je hobby je beroep te kunnen maken en je als speler in 1A of 1B volledig te kunnen toeleggen op het mooiste spelletje op aarde. Een gebrek aan ambitie in mijn leven kunnen ze me nu al niet verwijten.

 

Van de jeugdopleiding in Asse-Zellik vertrok je naar Eendracht Aalst?

Ik ruilde op mijn 13 jaar inderdaad de ene zwart-witte club voor de andere. Tevens de clubs met de mooiste herinneringen. Als preminiem kreeg ik bij Asse trainingen van Tim Van Der Slag, Jean-Michel Carnier, Guido Van Den Driessche, Klaas van Hove. Tot ik op een tornooi van Asse werd opgemerkt door iemand van Aalst. Broeder Georges, leerkracht aan het toenmalige Ascanusinstituut en jeugdtrainer AZ, fungeerde als tussenpersoon en manager. Ik doorliep in Aalst alle jeugdreeksen toen het bestuur van Aalst me exact op mijn 18de verjaardag een semi-profcontract overhandigde. Veel cadeaus gekregen op verjaardagen, maar dit overtrof alles. Nog altijd een van mijn mooiste dagen in mijn carrière. Ik speelde met Aalst in 2de klasse olv trainer Chris Janssens. Top voorbereiding, heel goed de eerste matchen, maar toen kwamen die blessures die alles afremden. Nooit meer de kans gehad om op dit niveau te voetballen, en via omzwervingen via Jong Lede, RC Lebbeke, terug Jong Lede, terug Lebbeke, HSV Hoek nu bij Olsa Brakel.

 

Toch bleef je de club van je hart trouw en werd je bij Asse-Zellik 2002 jeugdtrainer?

In het kader van mijn opleiding als leerkracht LO koos ik voor een trainersstage –hoe kan het ook anders- voetbal bij toenmalig AZ-U17-coach Anthony De Becker. Daarna enkele jaren kennisgemaakt met het 8 tegen 8-voetbal. Momenteel train ik samen met Tom en Jonathan de regionale en provinciale U15-ploegen van Asse-Zellik. Het blijft mooi om een gast van 14 jaar boven zijn niveau te laten en leren uitstijgen, om hem van een gewestelijk naar een iets sterker provinciaal niveau te tillen.

 

En je ambities als trainer?

Mijn grote ambitie is als trainer de jeugdopleiding van Asse-Zellik nog meer te optimaliseren. We hebben als club de laatste jaren veel bereikt, het label voor provinciaal voetbal is voor de volgende jaren weer binnen, toch is het mijn droom om met Asse-Zellik naar interprovinciaal voetbal te gaan. We hebben hiervoor in Asse heel wat mogelijkheden: onze strategische ligging, mooie infrastructuur, aanpalende sporthallen en zwembad. Als voetbalopleider droom je hiervan. Als nu het A-terrein nog een synthetische laag krijgt zou dit voor ons jeugdvoetbal en voetbal voor andere (daarom niet enkel AZ-ploegen) ploegen een zegen zijn. Intern zijn we in elk geval goed op weg: Xavier De Grootte, coach A-ploeg AZ, werd ook aangesteld als coördinator U14 tem A-ploeg. Gezien zijn A-diploma en zijn ervaringen in zowat alle jeugdcategorieën een zegen voor de club. Hij zal samen met de trainers zorgen voor een vlotte doorstroming van onze spelers naar onze Jong Asse(beloften)ploeg en A-ploeg. Een Jong Asse-ploeg met allemaal zelf opgeleide jeugdspelers van onder de kerktoren en alle kansen voor hen om door te stromen naar onze A-ploeg in 2de provinciale? Mooi toch. Toch ligt de bal in de eerste plaats bij onze spelers: zij moeten bewijzen dat ze dit kunnen opbrengen en dat ze dit waard zijn.

 

Is er in jouw leven nog plaats voor iets anders dan voetbal?

Bwa, valt wel mee hoor. AZ geeft me de gelegenheid om op dezelfde dagen training te geven als te trainen bij Olsa. Vooravond training geven, ’s avonds zelf trainen. Ik ben dus maar 2 van de 5 weekdagen actief met voetbal bezig. Anderzijds moet ik zeggen dat ik de laatste tijd de rest ook wel opvul met voetbal en in conditie blijven: mijn A-diploma als voetbaltrainer binnenhalen en mijn wekelijkse kine-momenten bij Kasper Monné. Hier train ik vooral op explosiviteit en kracht.

 

Onze U15-spelers hebben stiekem jou als voorbeeld. Durf jij aan hen zeggen dat ook jij nog voorbeelden hebt?

Misschien wat raar om het als spits te zeggen, maar Virgil Van Dijk van Liverpool FC is een voorbeeld voor mij, ja. Ook zie ik Haaland van Dortmund ongelooflijk graag spelen: 21 jaar, maar die snelheid en explosiviteit, waaw.

 

Je hebt samen met je vriendin onlangs een huis gekocht in de P. Ascanusstraat in Asse. Het ligt op 150m van de thuisbasis van de club van je hart. Weet ze dat?

Ik denk wel dat ze dat weet, ja.

 

Stel –en dit is een vraag van je U15-boys- je scoort tegen FCB, trek je dan je shirt uit en verschijnt er dan ‘I love U15 AZ’?

Ik mag er niet aan denken om dan geel te krijgen en de volgende match te moeten missen. Dus sorry kerels, ik zal het doelpunt op mijn manier vieren.

zei hij op een rustige doch steeds ambitieuze toon.

Robin, dank voor dit interview. Vanuit de ganse entourage van Asse-Zellik 2002 zijn wij fier en wensen wij je vooral veel succes. Wij zitten op het puntje van onze stoel of zetel, woensdag 3 februari 19u30 VTM 2, Club Brugge vs Olsa Brakel.

bottom of page